Handlingsforløp

Kurator: LIAF2024 / Kjersti Solbakken

24.08 - 20.10 2024

Island Eye Island Ear 1974. Work installation on Knavelskär with Tudor and Billy, and Martin Sörling, 1974 Photographer unknown. Courtesy Klüver/Martin Archive, Experiments in Art and Technology.

HANDLINGSFORLØP

Kunstnere:
Michael Tsegaye
Flis Holland
Sissel Solbjørg Bjugn
Island Eye Island Ear
LIAF2024 / NŌUA, Bodø

Utstillingen Handlingsforløp består av fotografier, videoarbeider og tekster av kunstnerne Michael Tsegaye, Flis Holland og forfatter Sissel Solbjørg Bjugn, sammen med arkivmateriale fra prosjektet Island Eye Island Ear - et kollektivt kunstprosjekt med en over femti år gammel historikk og deltakere fra ulike land, generasjoner og fagområder. 

Utstillingen er et samarbeid mellom Lofoten internasjonale kunstfestival (LIAF) og NŌUA og utgjør en satellitt til utstillingen som åpner 20. september i Svolvær. 

Årets utgave av Lofoten internasjonale kunstfestival - LIAF, tar utgangspunkt i Lofotens unike og relativt ukjente historie knyttet til telegrafi - nemlig opprettelsen av Lofotlinjen og de nyskapende eksperimentene med teknologi som førte til et kappløp i etableringen av verdens første trådløse gnisttelegraf-forbindelse. Historien forteller at en mann rodde hele veien fra Røst til Sørvågen, en strekning på 60 kilometer over det farefulle farvannet, for å bringe nyheten om at signalet fra Sørvågen hadde passert over Lofotfjellene, krysset malstrømmen og blitt plukket opp i Røst av den over 50 meter høye tremasten som var satt opp på øya ytterst i havgapet. Selv om Lofoten måtte se seg slått av italienerne og nøye seg med andreplassen, førte eksperimentet til at Sørvågen Radio over en periode utgjorde et sentrum for kommunikasjon som både skulle trygge og effektivisere Lofotfisket, men som også skulle vise seg å sette de utsatte fiskeværene i kontakt med en langt større verden, også utenfor øyriket. 

Tittelen på utstillingen, Handlingsforløp, viser til at verkene, som består av både tidligere upubliserte manuskripter og urealiserte prosjekter, på ulike måter tar inn over seg tankegods knyttet til forløp, projeksjoner, visjoner og prosesser som strekker seg over lengre perioder i tid.

Lofoten internasjonale kunstfestival – LIAF er den lengstlevende kunstbiennalen i Skandinavia, og presenterer verk av lokale og internasjonale kunstnere i en stedsbevisst kontekst. Årets festival, som er den 18. utgaven, er kuratert av Kjersti Solbakken. Siden 2009 har Nordnorsk kunstnersenter drevet festivalen. LIAF har et eget kunstnerisk råd.

Takk til Tor Eystein Øveraas for lån av verk og arkivmateriale.

Utstillingen er støttet av Nordisk kulturkontakt, Finsk-Norsk Kulturfond og Bodø 2024.

LIAF og Nordnorsk kunstnersenter mottar driftstilskudd fra Kulturrådet, Fylkeskommunene i Nordland, Troms og Finnmark og Vågan kommune.

_

Kjersti Solbakken (f. 1984, Valnesfjord) er frilanskurator og skribent basert i Oslo. I oktober tiltrer hun som ny leder av Bergen Kunsthall. Solbakken er engasjert som kurator for Lofoten International Art Festival - LIAF 2024, organisert av Nordnorsk kunstnersenter. Mellom 2017 og 2022 var hun daglig leder for Kunstnerforbundet, ett av Skandinavias eldste kunstnerstyrte visningsrom. Hun har vært engasjert som daglig leder av Galleri Format og Fotogalleriet og har kuratert utstillinger for institusjoner som Telemark Kunstsenter, Hordaland Kunstsenter og Astrup Fearnley Museet. I 2007 etablerte hun Feil forlag og fra 2011 til 2013 drev hun visningsrommet Holodeck. Utdanning inkluderer MA i kuratorpraksis ved Fakultet for kunst, musikk og design, UiB og BA i billedkunst fra Kunstakademiet i Oslo. I 2022 ble hun tildelt residency ved International Studio & Curatorial Program (ISCP) gjennom OCA.

 

Michael Tsegaye (f. 1975) bor og arbeider i Addis Abeba, hvor han også vokste opp. Som en anerkjent samfunnsdokumentar- og kunstfotograf har Tsegaye stilt ut ved en rekke internasjonale gallerier, nylig på MAXXI L’Aquila ved Palazzo Ardinghelli. Han startet utdannelsen ved fakultetet for økonomi ved universitetet i Addis Ababa, før han gikk over til institusjonens School of Fine Arts and Design-fakultet. Her fikk han diplom i maleri i 2002, før han gikk over til fotografi. Arbeidene hans er blitt vist i internasjonale magasiner og kataloger, herunder Snap Judgments: New Directions in African Photography, redigert av Okwui Enwezor (International Centre for Photography) i 2007. Tsegaye har arbeidet for publikasjoner som Der Spiegel, Jeune Afrique og Reuters, og organisasjoner som Leger Uten Grenser, UNESCO og Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Fra 2007 til 2008 var han del av GIZ sitt Engineering Capacity Building-prosjekt i Addis Ababa. I 2022 fullførte Tsegaye et residensopphold ved ISCP i New York, og i 2024 kuraterte han utstillingen Unveiling Histories Through Archive Photographs ved Wemezeker (National Archive and Library Agency) i Etiopia.

 

Sissel Solbjørg Bjugn (1947-2011) ble født på Setermoen i Bardu og var bosatt i Sulitjelma og Bodø den siste halvdelen av sitt liv. Hun debuterte som forfatter med diktsamlingen Den første avisa på Lofotveggen og andre tekstar i 1978 og for den ble hun tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris. Året etter fulgte barneboka Stille etter elleve i Bokheimen. I diktsamlingen Spenn beltet kring livet og hald lampa tend! (1981), tar hun utgangspunkt i arbeidsforholdene i gruvebyen Sulitjelma, og i boken Sulis’ bok (1980), skildres gruvesamfunnet sett gjennom et barns øyne. Mest oppmerksomhet fikk hun for langdiktet Heltinnetrinnet, som publisert på kronikkplass i Dagbladet i 1988 skapte storm og debatt. Bjugn har mottatt en rekke priser for sitt virke, og ble blant annet tildelt Nynorsk barnelitteraturpris for Handa i buret i 1985, Blixprisen i 1989, Brageprisen i 1992 for Jente i bitar og i 1993 fikk hun Melsomprisen for diktsamlingen Tornekysset.

 

Flis Holland (FI/UK) følger kollisjonene mellom trans- og himmellegemer. Hollands separatutstilling “Off-Colour” ble holdt på Helsinki Art Museum i 2023. I 2022 ble kunstneren nominert til Below Zero Finish Art Prize og var del av HIAP residency programmet. Samme år viste Holland arbeider på Pori Biennale (FI) og Bemis Center (US). Nylige gruppeutstillinger inkluderer Pitted Dates, Pori Biennale og Bemis Center (USA), og visninger på Rakkautta & Anarkiaa, Uppsala (SE), Kasseler Dokfest (DE) og BAFICI (AR).

 

Island Eye Island Ear
Ideen til Island Eye Island Ear ble opprinnelig utformet av David Tudor (1926-1996) i 1974 for Knavelskär, Stockholm sammen med Fujiko Nakaya (f. 1933), Jackie Matisse (1931-2021) og Margaretha Åsberg (f. 1939) produsentene Billy Klüver (1927-2004) og Julie Martin (f. 193) fra Experiments in Art and Technology, New Jersey.

Island Eye Island Ear, Lofoten 2024:

Kunstnere

Lyd: SIAF LAB.; Kei Komachiya, Norimichi Hirakawa, You Nakai og Jacob Kirkegaard
Koreografi for speil: Margaretha Åsberg
Dragehaler: Robert Monnier og Gill Eatherly, Jackie Matisse Estate

Ultralyd-retnings-høyttalere
SIAF LAB.; Kei Komachiya, Katsuya Ishida, Daisuke Funato, Norimichi Hirakawa, guest curator Hiroko Kimura-Myokam, and documentation by Hirofumi Nakamoto

Kuratorer
Marianne Hultman, direktør, Nordnorsk kunstsenter
Kjersti Solbakken, Lofoten Internasjonale Kunstfestival 2024

Produsent
Berte Tungodden Ynnesdal, Nordnorsk kunstsenter

Advisory Board
Julie Martin, Eksperimenter i kunst og teknologi
Phil Edelstein, Composers Inside Electronics

Island Eye Island Ear, Lofoten 2024 er støttet av EU-Japan Fest, Bodø 2024, Nordisk Kulturkontakt, Sasakawa Foundation og Norges ambassade i Tokyo.

 

Utstillingsåpning: 
Lørdag 24. august
kl 13.00 - 16.00
NOUA Visningsrom, 2. etasje

Kuratoromvisning: 
Lørdag 24. august
kl 14.00 - 14.30
NOUA Visningsrom, 2. etasje

Åpningsfest m / DJ Brut
Lørdag 24. august
kl 19.00 - 23.00
NOUA Seminarrom, 1. etasje

 

NOUA 
Storgata 56, Bodø

Gratis inngang