Filmvisning: The Way Things Go

Peter Fischli og David Weiss

12.08 - 10.09 2023

Bildekk med gnister rundt. Stillbilder fra filmen The Way Things Go.

Inne i et lager har en 20-30 meter lang struktur blitt konstruert med forskjellige gjenstander. Når dette settes i gang, oppstår det en kjedereaksjon. Brann, vann, tyngdeloven så vel som kjemi bestemmer livssyklusen til gjenstander - ting. Den fremkaller en historie om årsak og virkning, mekanisme og kunst, usannsynlighet og presisjon.

Som forberedelse til denne filmen jobbet Fischli og Weiss i et helt år for å perfeksjonere en rekke kjedereaksjoner der gjenstander ville velte, sprekke, brenne og ryke, og flytte kinetisk energi fra den ene til den neste. Filmen har sin opprinnelse i en serie fotografier, kalt Equilibres, som duoen skapte i 1984 og 1987, med prekært balanserte industrielle objekter som motiv. Kameraet minimerer forskjeller i skala – for eksempel mellom en tønne og en ballong – og objektene tar plassen til menneskelige skuespillere, som ikke er å finne noe sted.

The Way Things Go bygger på moderne kunsts undersøkelse av rommet mellom høykunst og det hverdagslige. Filmen ble spilt inn i et lager, og bildekk, søppelsekker og vannkanner av plast står i sentrum, ruller, vrir seg og eksploderer i det som ser ut til å være en ubrutt, tretti minutter lang hendelsesforløp. Filmen er en absurd bragd; med et utbrudd av humor i kunstverdenens høysinnede alvor.

Dato: 1987
Medium: Fargevideo, overført fra 16 mm film, med lyd,
Varighet: 30 min