Filmvisning: The Way Things Go

Peter Fischli og David Weiss

12.08 - 10.09 2023

Bildekk med gnister rundt. Stillbilder fra filmen The Way Things Go.

Inne i et lager har en 20-30 meter lang struktur blitt konstruert med forskjellige gjenstander. Når dette settes i gang, oppstår det en kjedereaksjon. Brann, vann, tyngdeloven så vel som kjemi bestemmer livssyklusen til gjenstander - ting. Den fremkaller en historie om årsak og virkning, mekanisme og kunst, usannsynlighet og presisjon.

Som forberedelse til denne filmen jobbet Fischli og Weiss i et helt år for å perfeksjonere en rekke kjedereaksjoner der gjenstander ville velte, sprekke, brenne og ryke, og flytte kinetisk energi fra den ene til den neste. Filmen har sin opprinnelse i en serie fotografier, kalt Equilibres, som duoen skapte i 1984 og 1987, med prekært balanserte industrielle objekter som motiv. Kameraet minimerer forskjeller i skala – for eksempel mellom en tønne og en ballong – og objektene tar plassen til menneskelige skuespillere, som ikke er å finne noe sted.

The Way Things Go bygger på moderne kunsts undersøkelse av rommet mellom høykunst og det hverdagslige. Filmen ble spilt inn i et lager, og bildekk, søppelsekker og vannkanner av plast står i sentrum, ruller, vrir seg og eksploderer i det som ser ut til å være en ubrutt, tretti minutter lang hendelsesforløp. Filmen er en absurd bragd; med et utbrudd av humor i kunstverdenens høysinnede alvor.

_

Peter Fischli (født 8. juni 1952) og David Weiss (21. juni 1946 – 27. april 2012), ofte forkortet til Fischli/Weiss, var en sveitsisk kunstnerduo som samarbeidet fra 1979. Deres mest kjente verk er filmen Der Lauf der Dinge (The Way Things Go, 1987), beskrevet av The Guardian som "postapokalyptisk", da det gjaldt kjedereaksjoner og måtene gjenstander fløy, krasjet og eksploderte over studioet der det ble filmet. Fischli bor og jobber i Zürich; Weiss døde 27. april 2012.

Dato: 1987
Medium: Fargevideo, overført fra 16 mm film, med lyd,
Varighet: 30 min

Åpningstider: 
Lørdager og søndager
12.00 - 16.00