Clare Strand ønsker samarbeid med Bodøværinger

04.05.2023

Arkivbilde fra moteshow i Godtemplarhuset, Bodø.
Foto: Johnson & Sotberg, Arkiv i Nordland

Clare Strand søker syv kvinnelige, eller personer som identifiserer seg som kvinnelige, Bodø-baserte samarbeidspartnere for å ta del i et nytt kunstnerisk kles-prosjekt for NOUA. Clare skal lage syv unike antrekk basert på fotoarkiv fra Bodø. Hver deltaker vil bli bedt om å ha på seg det skreddersydde antrekket på NOUA-catwalken for utstillingen som åpner lørdag 23. september 2023. Clare ønsker å jobbe med mennesker i alle aldre, former og bakgrunner. 

Gjennom sine undersøkelser støttet av Espen Kjelling (Fotoarkivar, Arkiv i Nordland) har Clare avdekket historiske koblinger mellom Bodø-samfunnet og bygget der NŌUA holder til. Den 24. oktober 1953 arrangerte Bodø Røde Kors et moteshow i Godtemplarhuset (hvor NŌUA nå holder til). Kolleksjonen var preget av stil og høykvalitetsplagg: blant dem var Ulster-frakker, pelser av ocelot og mink, velurkostymer, skidresser og Rayon-kjoler.

En avisartikkel og arkivbilder tyder på at det var syv modeller sentrale i arrangementet, som presenterte kjolene ved å bruke bord som provisoriske runways, og scenen til Godtemplarhuset fungerte som en sentral scene, utstyrt med dekorative rekvisitter mens 'Brækkas trio' spilte musikk. I pausen solgte Røde Kors kaffe og lodd for å samle inn penger til verdige formål. Arrangementet var en kjempesuksess, og var en feiring av fellesskapet. For å markere denne samfunnsbegivenheten, vil Clare debutere nye bærbare kunstverk laget spesielt for utstillingen i NOUA, med deltagelse av Bodøs lokalsamfunn. De bærbare kunstverkene vil skildre en rekke emner og historier knyttet til Bodø.

Hvis du er interessert i å finne ut mer, vennligst kontakt Marianne (NOUA) på info@noua.no eller kunstneren Clare på clare@macdonaldstrad.co.uk.

Clare vil være i Bodø på studietur 3. til 5. mai 2023, og ønsker å møte potensielle samarbeidspartnere i forbindelse med sin kunstnersamtale på NOUA 4. mai.