Sverre Gullesen (NO) / Erling Viksjø (NO)

Betong!

28.10 - 17.12

Betong skulpturer på gulv i galleri.

I utstillingen Betong! presenteres Sverre Gullesens arbeider i dialog med arkivbilder fra Erling Viksjøs arbeide, tidligere vist på Nasjonalmuseet i utstillingen Bevegelser i Betong. Bodø er en by i stor endring, med Ny by-ny flyplass-prosjekt som et av de største byutviklingsprosjektene i Norge de neste tiårene. Tung infrastruktur med rullebane og terminalbygg skal utvikles til byutviklingsformål og kulturarenaer. Mens betonginstallasjonene i den nye bydelen hører til byens kalde-krig historie er Bodø sentrum representert med noen av de mest ikoniske betongbyggene i norsk arkitekturhistorie. Utstillingen er utviklet i samarbeid med Bodø kommune/Ingrid Bay-Larsen. 

Verkene til Sverre Gullesen har et materialbasert utgangspunkt. Gullesen presenterer skulpturer i betong støpt på stedet, der tekstile former fylles med betong. Massens tyngdekraft trekker innholdet nedover i formen, og materialets tetthet i kombinasjon med tørkeprosessen innvirker på skulpturens form og taktilitet. Sammen med Gullesens arbeider vises arkivbilder fra Erling Viksjøs fra Nasjonalmuseets arkiv. Viksjøs bygninger utfordrer manges forestillinger om hva som er stygg og pen arkitektur. Han var nyskapende og hadde et unikt samarbeid med flere kunstnere. Arkivbildene ser på hans utstrakte samarbeid med kunstnere som Carl Nesjar, Pablo Picasso, Hannah Ryggen, Inger Sitter, Synnøve Anker Aurdal, Kai Fjell, Tore Haaland, Ramon Isern, Odd Tandberg og Jakob Weidemann.

_

Sverre Gullesen har utdannelse fra Ecole Nationale Superieure des Arts Visuels de la Cambre i Brussel og Kunstakademiet i Oslo (KHiO). Han jobber interdisiplinært med performance, skulptur, tekst, installasjon og video. Sammen med Kristian Øverland Dahl og Steinar Haga Kristensen utgjorde han kunstnergruppen D.O.R fra 2006–2015.

Erling Viksjø (1910–1971) var en av de viktigste arkitektene i Norge i tiden etter andre verdenskrig, kjent for sin betong- og høyhusarkitektur. Han var med på å prege norsk arkitektur i etterkrigstiden fram til sin død. Viksjø betraktes som en av de fremste arkitektene innen norsk modernisme. Høyblokken i regjeringskvartalet blir regnet som hans viktigste verk.

Åpning: 
Lørdag 28. oktober kl 13.00

Åpningsfest: 
Lørdag 28. oktober kl 19.00

 

Åpningstider: 
Tor - søn
12.00 - 16.00

 

NOUA Visningsrom, 2. etasje
Storgata 56, Bodø