EN / NO
Responsive knapp
Untitled-1
Tilbake

11/06 - 13.08 2022
Utstillingsåpning: Lørdag 11/06, kl 13.00

Åpningstider: 
Torsdag - søndag
kl. 12.00 - 16.00

NOUA Visningsrom
Storgata 56, 2. etasje

Gratis inngang

Utstilling
‘Occupying photography: To the milky way via the sea’ 
Kurator: Sergio Valenzuela Escobedo


NOUA har gleden av å invitere til utstillingen ‘Occupying photography: To the milky way via the sea’. Utstillingen presenterer pågående kunstneriske undersøkelser av den chilenske kunstneren og kuratoren Sergio Valenzuela Escobedo. Dette er kuratorens første utstilling i Norge, og kurator vil være til stede under utstillingsåpningen. 

Utstillingen ‘Occupying photography : To the milky way via the sea’ er den andre utgaven av utstillingen ‘MÄNK’ÁČEN’, først presentert i Ecole Nationale Superieure de la Photographie i Arles, Frankrike, som et resultat av hans kunstneriske undersøkelser og PhD. Denne gangen ser kuratoren nordover, og utstillingen har som mål å gi ledetråder til spesifikke moduser for fotografisk presentasjon og representasjon med referanser til vitenskapsmenns interesse for det fotografiske apparatets genealogi.

Utstillingen består av arbeid i form av et bildeatlas, presentert gjennom stasjoner med nærmere 100 bilder fra bøker, magasiner og aviser. Å presentere undersøkelsene i Bodø, en geografisk motpol av verden, har gitt næring til Valenzuela Escobedos undersøkelser rundt fotografiapparatets avstamning, og gir noen ledetråder til hva som skjedde på denne siden av verden da de første kameraene ankom for å dokumentere melkeveien via havet. Etter en studietur til Bodø i 2021 sa Valenzuela Escobedo: «Bodø ser ut som et prisme, en by designet for å bryte og reflektere lys». Hans interesse for de nordlige områdene gjenspeiles i likhetene i fotografiets historie mellom nord og sør: da vitenskapen forelsket seg i himmelen, kom kamera-operatører med båt for å se på stjernene og planetene, men de kom tilbake med det mest utrolige samlingene av fotografi av urfolk og lokale samfunn. 

Fem samtidskunstnere er invitert til å samarbeide i utstillingen, og utstillingen presenterer verk av Dafna Talmor (Storbritannia), Catalina De la Cruz (Chile), Nico Krebs & Taiyo Onorato (Sveits) og Sylvain Couzinet Jacques (Frankrike).

Da den franske astronomen François Arago annonserte oppdagelsen av fotografi i Frankrike i 1839, ble den først designet for å se opp mot himmelen. Hva skjer når forskere ser på himmelen, og hvordan har vitenskap og fotografi møtt hverandre i arktiske områder? Ved hjelp av ulike instrumenter og optikk kopierer, modellerer og oppfinner vitenskapsmenn små verdener for å studere himmelfenomenene og dokumenterer samtidig kulturene som lever under. Vitenskapen har alltid vært til tjeneste for politikken, og vitenskapelige reiser har vært nært knyttet til oppdagelsen og erobringen av territorier. Utstillingen på NOUA vil foreslå et nytt forhold mellom å se på stjernene, kameraet og oppdage nye kulturer.

Utstillingen er støttet av:
Norsk kulturråd, Bodø2024, Nordland fylkeskommune, Institut Francais Norvege, ENSP, Palais Books, doubledummy