EN / NO
Responsive knapp
Untitled-1
Tilbake

Onsdag 14.11.18
19.30 - 21.30
Dørene åpner kl 19.00
KUNSTNERSTYRTE VISNINGSROM 
Foredrag
Gratis inngang
Salg av drikke fra bar.

 

KUNSTNERSTYRTE VISNINGSROM 
Foredrag

Per Gunnar Eeg-Tverbakk
Kurator og kunstner
+
Randi Grov Berger
Kurator og grunnlegger Entrée
+
Vilde Salhus Røed
Kunstner
+
Paneldialog v/ moderator Maria Lyngstad Willassen

I løpet av de siste tiårene har flere kunstnerstyrte visningsrom blitt etablert i Norge og Europa med geografisk fleksibilitet. Disse stedene har raskt blitt anerkjent som viktige arenaer for visning av ung samtidskunst, da det uavhengige og dynamiske aspektet har vist seg vellykket hos både kunstnere og publikum. Har de nye plattformene for kunst endret måten dagens kunstnere produserer sitt arbeid på?

Per Gunnar Eeg-Tverrbak har førstehånds erfaring med å starte og drive kunstnerstyrte gallerier, samt en omfattende oversikt over utviklingen av den norske scenen fra 90-tallet og frem til nå. Eeg-Tverrbakk vil snakke om dynamikken mellom institusjon, kunstner og publikum.

Randi Grov Berger vil gi oss et innblikk i det kunstnerstyrte visningsrommet Entrées mange prosjekter og fortelle om hvordan hun har etablert et solid visningssted sentralt i Bergen, som fyller 10 år i 2019..

Vilde Salhus Røed forteller spesifikt om tre utstillinger ved ulike kunstnerdrevne visningssteder. Hun vil gå inn på de ulike praktiske forhold ved visningsstedene som nødvendigvis påvirker den kunstneriske prosessen, produksjonen og økonomien.

Foredragene holdes på norsk.

__

I forbindelse med dette foredraget holder vi også en lokal debatt på NOUA i samarbeid med Bodø BoBy om ”Kunstnerdrevne initiativ og kulturnæringer i byrommet i Bodø” torsdag 22. november. 

Per Gunnar Eeg-Tverbakk var initiativtaker til etableringen av Kunsthall Oslo og var leder for institusjonen fra 2009 til 2012. Han har vært prosjektleder for ‘Kunstneriske forstyrrelser – Kunst i Nordland’ fra 2003 til 2005; medkurator for Momentum – nordisk biennale for samtidskunst, Moss (med Caroline Corbetta); intendant ved Kunstnernes Hus (fra 2000 til 2001); medkurator for Lofoten International Art Festival (LIAF) (med Tor Inge Kveum); utstillingsansvarlig ved Nordic Institute for Contemporary Art i Helsinki i 1999; og leder for det kunstnerdrevne galleriet Otto Plonk i Bergen fra 1995 til 1998.

Eeg-Tverbakk har hatt tette samarbeid med flere kunstnere, blant andre Elmgreen & Dragset, Olafur Eliasson, Matias Faldbakken, Marianne Heier, Marjetica Potr, Eva Rothschild, Francesc Ruiz, Lawrence Weiner og Knut Åsdam.

Eeg-Tverbakk jobber nå som kurator for Oslo-biennalen første utgave sammen med Eva González-Sancho.

 

Vilde Salhus Røed (f. 1981) er utdannet med master i kunst fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Salhus Røeds kunstprosjekter dreier seg ofte rundt fotografi og hun undersøker den materielle, den kontekstuelle og den innholdsmessige siden av mediet. Hun tar sjelden egne bilder, derimot har arkiv og gjenbruk av historisk materiale stått sentralt i flere av arbeidene hennes. 

Ved siden av egne kunstprosjekter arbeider Salhus Røed som informasjonsmedarbeider på BEK - Bergen senter for elektronisk kunst. Hun har vært med på å starte atelierfellesskap og er for tiden med på drive Mørkerommet i Bergen.

Salhus Røed har stilt ut ved bla. Entrée, Visningsrommet USF, Lillehammer Kunst-museum, Galerie Jette Rudolph, Preus Museum, Fotogalleriet, Sørlandets Kunst-museum, Kunsthal Charlottenborg og KODE - Kunstmuseer og komponisthjem i Bergen.

 

Randi Grov Berger (f.1982) er kurator og driver visningsrommet Entrée i Bergen, som hun startet sammen med kunstner Cato Løland i 2009. Grov Berger er utdannet fra Konstfack Universitetet i Stockholm, Kunstakademiet Valand i Göteborg og Kunst- og designhøgskolen i Bergen. I 2013 var Grov Berger koordinator for den norske paviljongen ‘Without Walls’ for Performa 13 Biennalen i New York, og året etter koordinator for ‘Norwegian Focus’ ved Printed Matters New York Art Book Fair ved MoMA Ps1. Hun har også jobbet som kunstkonsulent for KORO. Grov Berger er aktuell som kunstnerisk leder for Vestlandsutstillingen i 2018.

 

Entrée er et kunstnerstyrt visningssted i Bergen som siden oppstart i 2009 har vært et springbrett for kunstnere i etableringsfasen til videre utstillinger i inn- og utland. Som et sentralt visningssted på Bergens kunstscene, med-kuraterte Entrée allerede i 2010 ut-stillingen BGO1 ved Kunstmuseene i Bergen, og har siden initiert samarbeider med flere institusjoner i inn- og utland.

Siden 2011 har Entrée hatt arrangørstøtte for kunstnerdrevne visningssteder fra Kulturrådet og kom etterhvert på fast post i budsjettet hos Bergen kommune. I 2017 ble Entrée medlem av New Art Dealers Alliance, etter å ha hatt flere satellittprosjekt i New York. Det siste året har Entrée forvandlet seg til en mini kunstkino med fokus på film og video, og har presentert filmer fra kunstnere som Yafei Qi, Marysia Lewandowska, Anton Vidokle, Jon Rafman, Johanna Billing mf.

 

Maria Lyngstad Willassen (f. 1985) er rådgiver for kunst- og kulturformidling i Nordland fylkeskommune, samt frilansskribent. Hun er utdannet fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen og Skrivekunstakademiet i Hordaland, har tidligere bl.a. jobbet som kunstformidler ved Hordaland kunstsenter og vært medredaktør for kunstbokserien Dublett og for tidsskriftet Vagant.