EN / NO
Responsive knapp
Untitled-1
Tilbake

Onsdag 24.10.18
19.00 - 21.00
FOTOBOKEN
Foredrag
Gratis inngang

 

Foredrag - FOTOBOKEN

Fotoboken fra et leserperspektiv
Heidi Bale Amundsen
Universitetsstipendiat i kunsthistorie/estetikk ved UiO
+
ANTHROPOS
Javier Barrios + William Løwe Stormdal
Kunster + grafisk designer
+
Paneldialog v/moderator Espen Kjelling

Boksignering med Javier Barrios etter foredragene.

 

Fotoboken har igjennom tiår brutt barrierer, både rundt den fysiske utformingen og i måten publikum mottar og leser fotobøker på. Innovativ produksjon, nye former for distribusjonskanaler og selvpublisering er temaer vi skal innom igjennom foredragskvelden. Hvordan har fotoboken banet nye veier for kunstnere og har nye former for samarbeid endret den fysiske utformingen av boken?

Heidi Bale Amundsen åpner kvelden med å snakke om fotoboken fra et leserperspektiv. Innledningsvis vil hun diskutere hvordan fotoboken etablerte seg i kunstfeltet rundt 1970. Utviklingen dannet grunnlaget for dagens forståelse av fotoboken som en verkstype, men også for en kontemporær fotobokpraksis kjennetegnet av selvbevisst utforskning av hva det vil si å lese fotografier i bøker. Deretter vil hun trekke frem et utvalg eksempler fra denne perioden, og drøfte hvilken type leseerfaring disse verkene åpner for. I den sammenhengen vil hun vise hvordan slike fotobøker åpner en mulighet for gjenlesning som sprenger konvensjonelle forståelser av et verks mening som en organisk enhet.

Bak fotoboken ANTHROPOS står kunstneren Javier Barrios og designer og forlegger William Løwe Stormdal. Boken er en kunstnerisk utarbeidelse av temaet om menneskelig påvirkning på geologi og økosystemer. Vi får her høre om hvordan kunstner, designer og forelegger har jobbet sammen med dette prosjektet.

Foredragene holdes på norsk.

__

 

William Løwe Stormdal holder en rundt-bordet-presentasjon, torsdag 25. oktober. ”Å oppdra en fotobok” - om fotobokens fysikalitet. En kveld om reisen fra idé til et levende produkt. Se noua.no for detaljer.

Heidi Bale Amundsen (f. 1983) holder for tiden på med å avslutte en avhandling om ‘fotoboken, repetisjon og gjenlesning’ ved Universitetet i Oslo. Bale Amundsen har også jobbet som skribent og kritiker, blant annet for Kunstkritikk og i 2015 ga hun ut boken Curating and Politics Beyond the Curator: Initial Reflections (Hatje Cantz Verlag) med Gerd Elise Mørland.

Javier Barrios (f. 1979) vokste opp i Mexico, Guatemala og Norge. Han bor og jobber nå i Oslo. Han har sin utdannelse fra   Statens Kunstakademi i Oslo og fra School of Visual Arts New York. Hans arbeid har vært presentert i utstillinger i Europa og USA, inkludert Kunstnernes Hus, Trafo Kunsthall, LYNX Galleri, Outlet Gallery, Muskegon Museum of Art, Triumph og Disaster Gallery, Schaufenster Gallery, Rod Bianco Gallery og Galleri K. Barrios har også nylig gjennomført et kunstneropphold ved anerkjente ISCP i New York og Galeria MARSO i Mexico City.

William Stormdal (f. 1994) er en Oslo-basert grafisk designer som jobber i Bleed Design Studio. Stormdal har en bachelor i grafisk design fra Westerdals og har vært praktikant hos Snøhetta. Hans arbeid har vunnet flere priser og anerkjennelse internasjonalt og hans arbeid har vært utstilt i en rekke gallerier og publikasjoner. Han er en av initiativtakerne bak Pseudonym Publishing, et forlag med fokus på titler der design, kunst og tekst interpolerer i kunstneriske prosjekter.

Espen Kjelling (f.1982) er fotograf og fotoarkivar. Han er utdannet med en bachelorgrad i fotografi fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen og en mastergrad i sosialantropologi fra Universitetet i Bergen. Han har publisert fotobøkene Liminal Landscapes (2013) og The Mind of Primitive Man (2016).